Duurzaamheid zit verweven in het DNA van WildFish, COVID19 maakte het onmogelijk om af te reizen naar de fabrieken en om zo een collectie samen te stelen van vergeten stoffen. Hierop volgend is er de keuze gemaakt voor het GOTS (Global Organic Textile Standard) keurmerk.

Ongeveer 95% van de collectie is voorzien van het GOTS keurmerk, de resterende 5% is voorzien van het OCS (Organic Content Standard) keurmerk of biologisch katoen zonder keurmerk. Al het biologische katoen is gecontroleerd middels transactie documenten, oftewel facturen.

WildFish streeft ernaar om gehele collectie te voorzien van het GOTS keurmerk, maar wat houdt dit keurmerk eigenlijk in en waarom is biologisch katoen beter dan regulier katoen?

GOTS garandeert de herkomst van biologisch geteelde grondstoffen door middel van ketentransparantie. Bij biologisch katoen wordt gebruik gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen, er worden dus er geen chemische bestrijdingsmiddelen en/ of pesticiden gebruikt. Ook mogen er geen genetisch gemodificeerde planten worden gebruikt. Daarnaast maken de boeren gebruik van wisselteelt, wat inhoudt dat ze per jaar variëren wat voor gewas er op het land groeit. Hierdoor blijft de kwaliteit van de grond hoger, dus vochtiger, minder gevoelig voor plagen en vruchtbaarder. Er is dus minder water en mest nodig om biologisch katoen te laten groeien. Van groot belang is de gezondheid van de katoenboeren, de chemische bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden voor regulier katoen komen niet alleen op de planten maar ook in de grond en in het drinkwater. Daarnaast komen ook de boeren in aanraking met chemicaliën die een negatieve invloed kunnen hebben op de gezondheid. De boeren werken vaak onbeschermd, en hebben niet de mogelijkheid om zichzelf te wassen met warm en/ of schoon water waardoor de gifstoffen in de huid trekken en na een aantal jaar ernstig ziek worden. De natuurlijke bestrijdingsmiddelen voorkomen dit.

GOTS past na de teelt van de biologische grondstoffen ‘ketentransparantie’ toe, elke stap in het productieproces wordt gecontroleerd op sociale en milieuaspecten. Zo zorgen de controles van GOTS voor een duurzamere en sociaal verantwoorde productie van kleding.

WildFish & GOTS ..…… beter voor onze Planeet, ons Water en onze Mensen ☺